El Consell General d’Andorra ha aprovat amb el vot de 25 dels 28 diputats el projecte de llei que reforça la protecció del català. Aquesta legislació actualitza la normativa existent des de 1999, incloent-hi mesures com la vinculació de la renovació dels permisos de residència i treball al coneixement del català.

Per renovar aquests permisos caldrà superar el nivell A1 (bàsic) i per obtenir la segona renovació s’haurà d’acreditar el nivell A2 (inicial). Els nous requisits lingüístics s’aplicaran progressivament fins al 2029.

A més, la llei reconeix la llengua de signes i els drets de les persones amb discapacitat auditiva. També es crearan nous òrgans per coordinar les polítiques lingüístiques, involucrant diverses institucions i la societat civil.

La consellera Sílvia Riva (Demòcrates) ha destacat la col·laboració necessària per a la integració i cohesió social, la cultura i el patrimoni. “Amb l’aprovació de la Llei de la llengua pròpia i oficial escrivim un nou capítol de la història d’Andorra, honorant els nostres predecessors i millorant les bases que deixem per a les generacions futures”, ha conclòs la consellera general.

Altres aspectes que regula el nou text legislatiu consignen l’exigència mínima de fer la salutació inicial en català en l’atenció al públic i de saber el vocabulari bàsic de la professió que hom exerceixi.

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, va destacar que d’ençà que es va anunciar la nova llei s’ha triplicat el nombre de persones que s’han interessat per aprendre la llengua: 6.800 persones han anat als centres d’autoaprenentatge, 300 estan fent cursos virtuals i 750 de presencials.

Un cop finalitzi la tramitació i entrada en vigor de la nova llei, els seus efectes els hauran d’observar totes les empreses que operen al país i els ciutadans estrangers amb permís de sojorn i treball.

Per resoldre qualsevol dubte, consulta amb l’equip d’assessors d’addwill a Andorra a través del telèfon  +376 83 33 33, l’email andorra@addwill.eu o fent clic aquí.