El 27 de maig de 2024, el Consell General va aprovar la nova Llei 10/2024 d’Auditoria, destinada a enfortir l’economia andorrana mitjançant una major transparència empresarial. Aquesta legislació representa un avenç significatiu en la supervisió del sector empresarial, garantint que les pràctiques comptables s’alineïn amb la normativa vigent i que els estats financers reflecteixin fidelment la realitat de les empreses.
La llei imposa a certes empreses l’obligació de sotmetre els seus comptes anuals a una revisió per part d’un auditor extern i independent, amb l’objectiu d’augmentar la confiança dels inversors, consumidors i altres parts interessades, millorant la qualitat i robustesa de la informació financera i atraient inversions nacionals i internacionals.
Les auditories externes fomenten la professionalització dels departaments financers i la formació dels empleats en normativa financera i processos comptables. Tot i això, la llei ha generat debat polític pels requisits d’accés a la professió d’auditor, ja que permet que auditors titulats a l’estranger exerceixin a Andorra, buscant assegurar una competència i professionalitat elevades, cosa que ha suscitat discussions sobre l’impacte en els auditors locals.
Encara que la llei va entrar en vigor el 28 de maig, els informes d’auditoria seran obligatoris a partir dels exercicis que comencin l’1 de gener de 2025. La modificació de l’article 72 de la Llei 20/2007 estipula que les societats anònimes i de responsabilitat limitada han de sotmetre els comptes a auditoria si durant dos exercicis consecutius compleixen almenys dues de les següents condicions:
“Article 72. Auditoria de comptes
Les societats anònimes o de responsabilitat limitada han de sotmetre els comptes anuals a l’auditoria d’una persona que tingui la condició legal d’auditor de comptes, si durant dos exercicis consecutius concorren, almenys, dues de les circumstàncies següents:
- a) Que el total de les partides de l’actiu superi els tres milions sis-cents mil euros.
- b) Que l’import de la xifra anual del negoci superi els sis milions d’euros.
- c) Que el nombre de treballadors durant l’exercici sigui superior a cinquanta.
Addicionalment, si durant dos exercicis consecutius la facturació anual de les societats anònimes o de responsabilitat limitada supera els deu milions d’euros, aquestes han de sotmetre els comptes anuals a l’auditoria d’una persona que tingui la condició legal d’auditor de comptes.”
Malgrat aquesta obertura, la disposició transitòria segona imposa requisits estrictes per als auditors que volen treballar a Andorra, com ara sis anys d’experiència en el país o la signatura d’almenys 10 informes d’auditoria per a entitats andorranes. Aquestes exigències podrien dificultar el retorn dels professionals andorrans que han adquirit experiència a l’estranger.
Us adjuntem l’enllaç de la Llei al BOPA.
Si necessiteu més informació o assessorament, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres. Alternativament, podeu plantejar la vostra consulta utilitzant el nostre formulari fent clic aquí.