Amb l’objectiu de promoure la igualtat de gènere en l’àmbit laboral, les empreses estan ara obligades a presentar el registre de la bretxa salarial anualment abans del 31 de març. Aquesta iniciativa, establerta pel recent Reglament del registre públic de les dades i els indicadors sobre la bretxa professional de gènere, és una mesura significativa per combatre la desigualtat salarial.

El registre té com a objectiu deduir la bretxa professional de gènere i fomentar una participació equilibrada de dones i homes en el mercat laboral. L’ús d’estadístiques amb garantia de confidencialitat és clau per a la recopilació d’aquestes dades.

Les empreses, depenent de la seva grandària, tenen diferents requisits per a la presentació d’aquest registre:

  • Aquelles amb menys de 50 treballadors han de registrar la diferència entre la mitjana de les retribucions globals anuals de les dones i dels homes. A més, han de detallar la diferència entre la mitjana de la retribució dels homes i les dones, desglossada per franja d’edat i grup professional.
  • Les empreses amb més de 50 treballadors estan subjectes a requisits més extensos, que inclouen indicadors com la bretxa de taxa d’increments individuals de salari entre dones i homes.

El reglament també preveu un règim sancionador per a les empreses que no compleixin amb els terminis, ja que la recopilació d’aquestes dades és un procés anual.

Reglament del Registre Públic dels Plans d’Igualtat: Novetats Importants

En paral·lel, el consell també va aprovar el reglament del Registre Públic dels Plans d’Igualtat, una altra mesura crucial per a fomentar la igualtat de gènere dins les empreses. Tot i que inicialment estava programat que les empreses presentessin aquests plans abans de l’1 d’octubre, aquest any s’ha avançat excepcionalment el termini. Ara, les empreses podran presentar els seus plans entre l’1 de maig i l’1 d’octubre del 2024.

Els plans d’igualtat tindran una vigència de 4 anys i seran obligatoris per a les empreses amb més de 50 treballadors. Es destaquen diverses fases del pla d’igualtat, amb un èmfasi especial en la fase de diagnosi.

Per a les noves empreses, s’estableix un termini de sis mesos per a la presentació dels plans d’igualtat. Aquesta nova obligació empresarial reflecteix un compromís renovat envers la igualtat de gènere i la creació d’entorns laborals més equitatius i inclusius.

Per a més informació, no dubteu a posar-vos en contacte amb els experts professionals en assessorament d’igualtat d’addwill a Andorra per ajudar-vos amb assessorament i tràmits al respecte, a través del telèfon +376 833 333 o de l’email andorra@addwill.eu, o fent clic aquí.